Používame cookies

Súbory cookie a ďalšie technológie sledovania používame na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania našich webových stránok, na to, aby sme vám zobrazovali prispôsobený obsah a cielené reklamy, na analýzu návštevnosti našich webových stránok a na pochopenie toho, odkiaľ naši návštevníci prichádzajú. Viac info

 

Az ingatlanbefektetés alapjai

Pridané: 1.9.2022

Mik az ingatlanbefektetés alapjai? Mikor jó ötlet ingatlanba fektetni a pénzt?

Mit értünk ingatlanbefektetés alatt?

Ahhoz, hogy az ingatlanbefektetés alapszabályait és célját megértsük, tisztában kell lennünk azzal, hogy mi is az a befektetés. A befektetés alatt olyan vásárlásokat értünk, melynek célja a pénzteremtés. 

A befektetés és a spekuláció nem szinonímák: míg a spekuláció a piac változkény állapotát figyelemmel kísérve törekszik a haszonszerzésre, addig az ingatlanbefektetés esetén az elemzés adja a befektetés biztonságát. 

Az ingatlanbefektetésnek három módszere van. A kérdés az, hogy az ingatlant hasznosításra, vagy haszonszerzés céljából vásároltuk-e meg. Ezek a módszerek:

A rövid távú bérbeadás: hotelek

A hosszú távú bérbeadás: lakások, üzlethelyiségek

És az értéknövekedéssel történő eladás. 

Továbbra is az ingatlan a legjobb befektetés?

Valószínűleg az egyik leggyakrabban feltett kérdés az, hogy továbbra is az ingatlan-e a legjobb befektetés? Ezzel a kérdéssel már feltételezzük, hogy eddig az ingatlan volt a legjobb, amibe fektethettük a pénzünket, de ez sem igaz minden esetben. Valójában pénzügyi lehetőségek és célok vannak: jó esetben ezeket előbb tudod, minthogy befektetnéd a megtakarításaidat.

A befektető általában a kontroll-likviditás-hozam háromszög alapján határozza meg, hogy mi számára a leginkább megtérülő befektetés. A kontroll például nincs nálad, hogyha állampapírt vásárolsz, vagy befektetési alapban kötöd le a pénzed. Ilyenkor is hozzájuthatsz idő előtt a pénzedhez, viszont a kamatot elveszíted. 

Ha saját magad vásárolsz részvényt, vagy kriptovalutát, akkor teljes mértékben nálad van a kontroll, a hozam viszont nagyon változó lehet, hiszen (főleg a kriptovaluták esetében) a piac volatilitása miatt akár pénzt is veszíthetsz az üzleten. 

A kérdésre a válasz összefoglalva: nincs általános értelemben vett legjobb befektetési forma, de azok, akik hosszú távra terveznek, és a befektetni kívánt összegre biztosan nem lesz szükségük az elkövetkezendő 5-10 évben (tehát nem lesz a befektetőből pánik-eladó), azok számára valóban az ingatlan lehet a legjobb befektetés. 

 

Ingatlanbefektetési tippek

Gondold végig a pénzügyi lehetőségeket és a célokat

Fontold meg a garázst, mint ingatlanbefektetést: olcsóbb, mint egy lakóépület, könnyű kiadni, és sokkal kevesebb probléma van a bérlőkkel

Ha a “napi árak” frusztrációhoz vezetnek, az rossz döntésekhez vezethet. Ne hozz érzelmi alapú, impulzív döntést.

Hívj fel, és beszéljünk róla! Ha érdekel az  ingatlanközvetítés, vagy szükséged van valamelyik ingatlanos szolgáltatásomra, keress bátran.